Dericilikle Milli Servete Katkıda Bulunuyorlar!

Kurban Bayramında ve yıl içinde et tüketimi amaçlı kesilen hayvan derileri, milli servetin dostu dericiler tarafından toplanarak ekonomiye yeniden kazandırılıyor.

Kahramanmaraş’ta Kurban Bayramında yaklaşık 300 bin civarında hayvan kesiliyor. Yıl içinde et tüketimi için kesilen hayvanlarla beraber bu rakam 600 bini buluyor. Kesilen hayvan derilerinin yüzde 30’u çöpe giderken; diğer taraftan bu işi meslek edinen dericilerin milli servete katkıları da yadsınamaz bir gerçek.

Kahramanmaraş’ta kesilen hayvan derilerini toplayarak ekonomiye kazandıran Akbolat Dericilik bu milli kahramanlardan biri. Dede mesleği olan dericiliği 28 senedir sürdüren Akbolat Dericilik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akbolat, günümüzde Kahramanmaraş’ta bu iş yapan en büyük işletmelerden biri. Dericiliği milli servetin bir parçası olarak gören Akbolat, günümüzde özellikle suniye olan ilginin artmasıyla gerçek derinin yeterince işlenmediğini bu nedenle de dericiliğe olan ilginin her geçen gün azaldığını söyledi.

Kahramanmaraş’ta dericilik üzerine açıklamalarda bulunan Akbolat, şu bilgileri verdi: “Kahramanmaraş’ta ortalama her yıl 600 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimi yapılıyor. Bunun yüzde 50’si Kurban Bayramında gerçekleşirken; diğer yüzde 50’lik dilimi de et tüketimi amaçlı kesilen hayvanlar oluşturuyor. Kurban Bayramında ve yıl içinde et tüketimi ihtiyacını karşılamak için kesilen hayvanların derileri camiler, vakıflar ve kuruluşlarca toplanıyor. Biz de toplanan bu derileri kokmadan bir an önce tuzlamak için işletmemize getiriyoruz.”

Toplanan derilerin kokmasını önlemek için tuzlama işlemine tabi tuttuklarını ifade eden Akbolat, “İşletmemize gelen derileri tuzlama işlemine tabi tutarak küçükbaş ve büyükbaş olarak ayırıyoruz. Büyükbaş hayvan derilerini tuzlama işleminden sonra salamura havuzlarımızda bekletiyoruz. Küçükbaş hayvan derilerini de depolarımızda istifliyoruz” dedi.

“KOYUN DERİSİNE RAĞBET AZALDI!”

Akbolat Dericilik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akbolat, dericilikle ilgili şöyle konuştu: “Bizdeki işlemler tamamlanınca büyükbaş hayvan derilerini İstanbul, Bursa, Gerede gibi yerlerde işlenmek üzere büyük fabrikalara gönderiyoruz. Keçi derilerini de Isparta, Manisa, İzmir gibi şehirlerimize gidiyor, oradaki fabrikalarda işleniyor. Buralarda işlenen deriler, ayakkabı, kemer, çanta ve giyim sektöründe kullanılıyor. Ancak koyun derilerinin çok alıcısı olmuyor. Eskiden koyun derisinden deri mont oluyordu. Deri montun da modası geçtiği için artık rağbet görmüyor. Diğer taraftan koyun derilerinin en büyük alıcılarından olan Ukrayna ve Rusya’nın deri alımını durdurmasıyla da koyun derisine olan ilgi her geçen azaldı.”

“MİLLİ SERVETİMİZİ ÇÖPE ATMAYALIM”

Hayvan derilerinin önemine değinen Akbolat, hayvan derilerinin milli servetin bir parçası olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Hayvan derileri işlenerek birçok alanda kullanılıyor. Dolayısıyla milli servetin bir parçası onlar. Ama çoğu vatandaşımız, milli servetin bir parçası olan bu derileri çöpe atıyor. Ben vatandaşlarımızdan derileri çöpe atmamalarını; derileri toplayan cami, vakıf ve işletmelere vermelerini rica ediyorum. Bu deriler, ekonomiye katkı sağlıyor. Özellikle Kurban Bayramı süresince kesilen hayvan derilerinin bozulmasını önlemek için bir an önce tuzlanarak ilgili yerlere verilmesi gerekiyor. Lütfen milli servetimizi çöpe atmayalım!”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir